وکیل, آموزش حقوق, دعاوی طلاق و خانواده, مشاوره حقوقی

انواع طلاق و عوامل جدایی زوج ها و راهکار ادامه زندگی مشترک

طلاق

طلاق برای شما هم واژه‌ای است هول انگیز؟ کم و بیش درست است. در سراسر جهان تا اندازه ی زیادی این مورد یک موضوع ترس‌آور به شمار می آید. پیش‌ترها در جامعه ایرانی زندگی مشترک زوج‌ها به صورت طولانی‌تری دنبال می‌شد و به دلیل باورها و بایدها و نبایدهای جامعه سنتی جدایی زن و شوهر بسیار کم‌تر در میان خانواده‌ها به وجود می‌آمد.

اما در زمان کنونی افزایش استرس و دلهره در زندگی شهرنشینی، تفاوت‌های فرهنگی و مشکلات اقتصادی، بیشتر شدن بیماری‌های روحی و روانی و دیگر موارد باعث شده است که آمار طلاق افزایش یافته و خانواده‌ها و حتی کسانی که به شدت متعهد و پایبند به زندگی خانوادگی هستند نیز، با دید دیگری به موضوع بنگرند در صورتی که واقعا ادامه زندگی مشترک امکان پذیر نباشد به فکر زندگی پس از جدایی باشند. ما در این مطلب می‌کوشیم تا به مسائل مربوط به جدایی زن و شوهر بپردازیم.

طلاق چیست ؟

طلاق نامی است ساده اما دارای مفهومی پیچیده، که امروزه در جامعه ایران طبق آمارها رو به افزایش است. تاثیرات غیرقابل انکار آن باعث نگرانی روانشناسان و پژوهش‌گران فراوانی شده است. یک پیوند میان افراد جامعه است که برپایه ی آیین ها و قراردادهای رسمی و اجتماعی برقرار می گردد که با بروز مشکلات گوناگون در زندکی زناشویی و مشترک ممکن است این دشواری ها و اختلاف نظرها از کنترل طرفین یعنی زوج و زوجه خارج شود. در این میان زن و شوهر نمی توانند در کنار یکدیگر زندگی مشترک را ادامه دهند و در نهایت با شیوه جدایی یک طرفه یا طلاق توافقی از یکدیگر جدا می شوند.

عوامل طلاق زن و شوهر

عوامل طلاق زن و شوهر

این امر یکی از غامض ترین پدیده های اجتماعی است که ارکان خانواده را درهم ریخته و بیشتر اثرات مخرب را بر روی فرزندان احتمالی به جا مانده می گذارد و در آینده ممکن است مشکلاتی را برای کودکان طلاق در پی داشته باشد. البته این را نیز باید در نظر داشت که اگر به راستی امکان ادامه زندگی مشترک وجود نداشته باشد، دنبال کردن یک زندگی پر از درگیری ، دعوا ، قهر و پر از استرس با عوامل محیطی استرس فراوان تاثیراتی چند برابر بدتر از جدایی بر روی فرزندان خواهد گذاشت و گاه طلاق بهترین راه حل برای بهبود زندگی است.

انواع طلاق

برای دسته بندی دعاوی خانوادگی زیرشاخه مورد نظر شاید بتوان انواع دسته بندی ها را در نظر گرفت. اما جدایی تنها جدایی قانونی که بر روی برگه ذکر می شود نیست. در واقع جدایی می تواند به صورت گسترده تری در نظر گرفته شود برای نمونه می توان انواع طلاق را شامل این موارد دانست: طلاق عاطفی ، طلاق اجتماعی ، طلاق روانی و… غیره.

طلاق عاطفی

در این میان جدایی عاطفی دارای اهمیت است. این گونه به صورت رسمی در هیچ جا به ثبت نمی رسد ، یا مطالبه مهریه و اجرت المثلی صورت نمی گیرد، اما مهم ترین انواع طلاق است که فرزندان و خانواده ها از آن رنچ می برند و یک درگیری روانی خانوادگی دائمی را در برای خانواده زوج و زوجه ایجاد می کند. این دسته به دلیل باروها و نگرش های قدیمی و گاه نادرست نسبت به زنان مطلقه و مجرد شده، یا به دلیل ترس از تنهایی پس از جدایی یا از دست دادن حضانت فرزندان و مشکلات انحصار وراثت و یا در پایان ناتوانی در تامین نیازهای روزمره زندگی است که همین ایشان را به سوی اجبار در دنبال کردن زندگی مشترک با وجود عدم سازش می کشاند.

در این میان زوجین از درون یکدیگر آگاهی ندارند و درگیری ها هم‌چنان به صورت فرسایشی دنبال می شود در حالی که زمان به دقت یک پریز تایمر دار دیجیتال می‌گذرد…

طلاق

طلاق

طلاق یک طرفه و طلاق توافقی

طلاق به صورت رسمی به این دو گونه تقسیم می شود. این مورد می تواند طلاق از طرف زن به صورت یک طرفه در صورت وجود مواردی که در قانون حق طلاق را به زن می دهد سراحت داشته باشد یا طلاق از طرف مرد به صورت یک طرفه باشد. البته مرد حق طلاق را طبق قانون اسلامی در اختیار دارد.

در برابر زن دارای حق مطالبه مهریه است. در نتیجه در صورتی که جلسات مشاوره حقوقی و خانواده و داوری و گفتگوها و… نتیجه ای نداد و دو طرف به این نتیجه رسیدند که باید از هم جدا شوند بهترین حالت برای جدایی طلاق توافقی است. در این صورت بهتر است که این کار توسط وکیل طلاق توافقی در سریع ترین زمان ممکن و بدون درگیری و انتقام جویی و… انجام شود. یا در صورتی که مثلا زن قصد دریافت مهریه را دارد با مراجعه به وکیل مهریه این اقدام را انجام دهد و الی آخر…

اختلاف زن و شوهر در زندگی مشترک

از موارد فراوانی برای اختلاف میان زن و شوهر می توان یاد کرد اما برخی از مسائل هستند که همواره تهدید کننده ی پایداری خانواده اند و در نهایت موجب جدایی و طلاق خواهند شد. برای نمونه به چند مورد رایج اشاره خواهیم کرد، مواردی مانند اختلاف فرهنگی ، اختلاف طبقاتی میان زن و مرد ، دخالت های نادرست اطرافیان و خانواده زن و شوهر ، مسائل اقتصادی و مشکلات مالی ، هوس رانی و روابط نامشروع و ازدواج مجدد یا صیغه از طرف مرد ، سوتفاهم و سو ارتباط ، سلطه گری و زورگویی شوهر یا زن ، انتقام گیری و بهانه جویی های رایج و دیگر موارد.

البته این را نیز باید ذکر کنیم که لزوما همگی دلایل مربوط به موارد اشاره شده نیست. گاهی برای موارد بی اهمیت نیز کار به جدایی می کشد. خنده دار است که بگوییم مثلا یک زوج به دلیل شکسته شدن فلان دستگاه الکترونیک ( مثلا تبدیل HDMI به AV یا یک آداپتور یا… ) در نهایت از یکدیگر جدا شده اند! البته ریشه های روانشناسانه می تواند ثابت کند که این‌ها تنها بهانه بوده اند و بس.

آثار طلاق زن و مرد بر روی شرایط فردی و اجتماعی

آثار و پیامدهای ریشه گرفته از طلاق نه تنها گریبان گیر زنان مطلقه و مردان است بلکه در حیطه اجتماعی و به ویژه روی فرزندان قابل مشاهده است و از این جهت اهمیت بسزایی دارد که زمینه ساز اختلافات رفتاری و روحی روانی است که زندگی فردی و اجتماعی آن ها را به خطر می اندازد و باعث بزهکاری شده و شاید حتی اشخاص را به جرائم حقوقی و دعاوی کیفری در سطح اجتماع بکشاند. البته به نظر می رسد این نگاه های منفی روز به روز با بالا رفتن آمار طلاق در ایران کم تر شده است.

طبیعی است که هدف روانشناسان و مسئولین این است که جدایی صورت نگیرد. ولی زمانی که مشکلات به اندازه ای برسند که روان‌شناسان و افراد خانواده و دیگر متخصصین تنها راه حل را جدایی زن و شوهر بدانند، آن گاه طلاق توجیه پذیر است. شرایط گاه به گونه‌ای است که به هیچ عنوان حتی بزرگان خانواده نیز دنبال کردن زندگی مشترک را صلاح نمی دانند. در چنین مواقعی مرد و زن و فرزندان و خانواده زن و مرد دچار مشکلات فراوان و آزار اذیت می شوند دنبال کردن این زندگی می تواند به دیگر خانواده ها نیز آسیب برساند.

انواع طلاق توافقی عاطفی

انواع طلاق توافقی عاطفی

راهکارهای جلوگیری از طلاق و جدایی

باید دانست همان‌گونه که در بالا اشاره شد، در صورتی که هیچ راهی برای دنبال کردن زندگی مشترک نباشد طلاق بهترین گزینه خواهد بود! اگر این طلاق طلاق توافقی سریع با صلح و دوستی و بدون جنگ و جدل باشد بدون شک تاثیرات منفی کم تری خواهد داشت. اما اگر زوجین احساس می کنند هنوز امکان رفع اختلافات وجود دارد باید پایگاه مهم خانواده در جامعه پاسداری شود. راهکارهای اجرایی می تواند از این امر جلوگیری کنند که این راهکارها عبارت هستند از:

  1. ایجاد و گسترش مراکز مشاوره و داخت در بحران ها و اختلاف های خانوادگی.
  2. کاهش و کنترل آسیب های احتماعی تهدید کننده ی نهاد خانواده در سطح جامعه.
  3. رفع تبعیضات طبقاتی و گسترش امکانات و فضاهای آموزشی و تفریحی جهت سازماندهی اوقات فراغت خانواده ها.
  4. توانمند سازی و ایجاد فرصت های اشتغال و مشاغل برتر و گسترش حمایت های بیمه ای از زنان جهت کاهش تبعات منفی جدایی.
  5. تقویت و توسعه ی طرح های پیشگیری از همسر آزاری و سازش خانوادگی با همکاری سازمان های غیر دولتی و سمن ها.

نوشته های مشابه

3 دیدگاه در “انواع طلاق و عوامل جدایی زوج ها و راهکار ادامه زندگی مشترک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *